Alla inlägg under september 2015

Av Björn Söderberg - 24 september 2015 09:12

Djupt inne i Svalbards kalkstensberg ligger sedan sju år Domedagsbanken, en slags guldreserv för jordens matförsörjning.
Men stället för guldtackor ligger frön från snart sagt jordens alla hörn torkade, inplastade och förpackade i lådor.
Klarar sig 200 år
Det är samlingar av fröer som riskerar att dö ut när jordbruket blir alltmer homogent världen över men som har egenskaper som kan bli ovärderliga.
Temperaturen är som en normal hushållsfrys, -18 grader, men även om kylaggregaten skulle bli strömlösa är det naturligt tillräckligt kallt för att fröna ska vara livsdugliga i 200 år.
Anläggningen, som bekostats av norska staten, drivs av The Corp Trust som den ultimata back-upen för andra genbanker i värlen.
Genbank i Aleppo
Helt fylld rymmer valvet 4,5 miljoner olika sorter frön med ett snitt på 500 frön per sort, totalt 2,5 miljarder frön.
Nu görs det första uttaget, skriver Reuters.
I syriska Aleppo har genbanken visserligen klarat sig hyggligt genom kriget men man mäktar inte längre med att föröka sin fröer och skicka dem vidare.
Därför plockas nu 116 000 olika frösamlingar ut från Domedagsbanken för att skickas till Beirut dit högkvarteret för International Center for Agricultural Research in Dry Areas, ICARDA, flyttat från Aleppo på grund av kriget.
-Många av fröerna från Aleppo-samlingen har torktåliga egenskaper som kan hjälpa grödor att klara klimatförändringar i torra områden i exempelvis Australien och Afrika, säger Grethe Evjen, sakkunnig på norska jordbruksdepartementet till Reuters.

Den dagen vi gick med i EU har många bönder i detta land lagt ner sina jordbruk. Lönsamheten har blivit lika med noll. Det sas att vi hade en överproduktion av grödor. Under en tid börja man sätta energiskog i stället för det va lönsammare.
Vilket nu mer verkar ha avtagit det också.
Nu börjar vi se effekten av EU:s konstiga jordbrukspolitik.
För inte så länge sedan var Sverige självförsörjande av vårt eget jordbruk. Att sossarna hota hela svenska folket vid röstningen om vi inte gick med i EU skulle vi bli ett fattigt land. Ja vi är snart ett fattigt land både vad de gäller bönder och det svenska folket.

Av Björn Söderberg - 23 september 2015 20:47

Sanna ord. Ta dig mod Stefan Löfven och säg dom

Av Björn Söderberg - 23 september 2015 20:34

De går inte en dag utan att jag undrar vad som sker i landet. Vad är det för fel. Hur har det blivit så här. Fortsätter det i denna stil kommer många människor vänner att inte bli vänner längre endast på grund av en åsikt. Ändå börjar den sk politiska eliten inse att detta inte är hållbart i längden. Med små stapplande steg börjar säga sånt som som igentligen innebär vi måste begränsa det som sker i detta land. Senast i dag gör Stefan Löfven ett uttalande vi måste få slut på kriget dom flyr ifrån. Ja många har försökt ingen har lyckats. Ingen kommer att lyckas. Att få Stefan Löfven att inse detta blir svårt. Flyktingströmmen kommer fortsätta och sjuklövern kommer vara handlingsförlamad. Det kommer en tid om många år då Moderaterna Socialdemokraterna folkpartiet mp centern få se sig besegrade av SD. Dom kommer få stå där med byxorna nere och skämmas som den mest odemokratiska överenskommelse någonsin. Dom som sa sig ta ansvar för Sverige.

Av Björn Söderberg - 22 september 2015 20:31

Då va man hemma igen efter ett par dagar i soliga torrieje Spanien. Regn och rusk direkt på skavsta flygplats. Nåja man får väll vänja sig. Förmiddagskift upp med tuppen kl 04:45 ut med doggen i med lite frukost och så iväg. Jour till helgen så det blir in i hetluften igen. Och så blir det sjubesök hos den lokala vårdcentralen efter jag ramla ner från husvagnen för en vecka sen ser inte bra ut. Läste på aftonbladet att Finland kritiserar Sverige för den havererad flyktingpolitiken men jag tror inte det har någon effekt på våra döva politiker. Nu tar vi nya tag och utmaningar och sparkar lite på våra usla politiker och flumpress.

Av Björn Söderberg - 21 september 2015 15:44

Dom etablerade tidningarna Expressen Aftonbladet dagens nyheter mdfl skräpar sonm måsar över att Avpixlat, nyanser, Dispatch International mdfl är hat sajter. Man går till och med så långt att man vill begränsa det fria ordet då man tycker att dessa alternativa mediesajter sprider hat och desinformation.
Människor man pratar med om just tex Avpixlat säger precis som media en hatsajt. Då undrar jag ??? Har ni läst nån av dom sk hatsajterna ? I dom flesta fall blir svaret nej har alldrig läst från nått av dessa sajter. Man undrar ju genast var kan man då säga det när man inte läst nån av dom. Ja men annan media tex Expressen Aftonbladet säger ju att dom är det. Undrar igen varför går man inte in och läser och skaffar sig en egen uppfattning av vad som är just hatsajt. Läser man på dessa sidor undra man var är det sk hatet ? För mig som person är det som vilken nyhetssajt som vanligt dock mörkar man inte verkligheten som Expressen och Annan media gör. Vi får här i dagarna läsa om hur sjukhus och andra instanser går på knäna pga invandring människor inom sjukvård, skola mm mm larmar om att detta är ej hållbart. Får vi läsa det i tex Expressen och Aftonbladet. Kanske små notiser om det dock inte några större anslag om detta. På avpixlat tex finns de gott om nyheter som visar problematiken. För mig är inte detta hat. Dom som står för hatet är just Thomas Mattsson Expressen, Lena melin, Aftonbladet mdfl mdfl. Kändisar typ Robert Aschberg, malena erman, Jan Guillou är duktiga på att hata. Politiker tex Stefan Löfven, Annie Lööf, Anna Kinberg Batra, Fredrik Reinfeldt dömmer ut och hatar den växande del av befolkningen som har andra åsikter än dom själva alltså sd:are. Det kallar jag för hat och det kommer från högt uppsatta politiker kändisar mdfl. Och jag säger bara en sak ni borde kämmas men de har inte vet och förstånd till trotts er högt uppsatta position. Er tid är redan räknad förr eller senare kommer ni få stå till svars inför folket ni försöker föra bakom ljuset med era lögner och svek.

Av Björn Söderberg - 21 september 2015 10:29

Är det så här man vill ha det i framtidens Sverige

Av Björn Söderberg - 20 september 2015 17:27

I kväll ska. Vi fira en 50 åring i Torrevieja Spanien. Överraskningsfest på en strandkrog intill havet blir nog glatt bemött. Han har blivit överraskad med folk som inte va anmälda på flygplatsen. Även dök de upp folk vi poolen där vi bor och nu i kväll efter restaurangbesöket bär de av i taxi till ja vem vet vad??????? Kul ska de bli.

Av Björn Söderberg - 19 september 2015 18:18

Flera utländska tidningar som gjort egna undersökningar om flyktingströmmen som kommer till Europa visar att det är endast en av fem är syrier resten från andra länder flyr till flyktingläger i Libanon och Jordanien övriga anses som ekonomiska emigranter. Som vanligt kör Aftonbladets jornalister med div snyfthistorier likväl Expressens jornalister lika så. Det är märkligt att tidningar kan få så olika resultat utländska vs svenska. Att svensk media har blivit hela folkets uppfostrare vet vi med tydlig journalistik. När man nu börjar prata om att begränsa det fria ordet undrar jag givetvis hur ska man begränsa utländska tidningars fria ord??? Stänga av internet och bli nått likt nord Korea en diktatur och kväsa det inhemska folket. Vi börjar vara farligt när en diktatur. Sittande politiker förlorar allt mer mark till SD och fråga blir hur gör dom den dagen dom blir en minoritet i riksdagen och SD har över 50% av röster från svenska folket. Framtiden kommer bli intressant. Så Expressen och Aftonbladet dax att vakna upp nu. Lena melin mdfl och Tomas Mattsson bilagorna för era tidningar sjunker i antal. Det kanske är dax för lite riktig journalistik innan ni får slå igen pressarna.

Ovido - Quiz & Flashcards