Alla inlägg den 24 september 2015

Av Björn Söderberg - 24 september 2015 09:12

Djupt inne i Svalbards kalkstensberg ligger sedan sju år Domedagsbanken, en slags guldreserv för jordens matförsörjning.
Men stället för guldtackor ligger frön från snart sagt jordens alla hörn torkade, inplastade och förpackade i lådor.
Klarar sig 200 år
Det är samlingar av fröer som riskerar att dö ut när jordbruket blir alltmer homogent världen över men som har egenskaper som kan bli ovärderliga.
Temperaturen är som en normal hushållsfrys, -18 grader, men även om kylaggregaten skulle bli strömlösa är det naturligt tillräckligt kallt för att fröna ska vara livsdugliga i 200 år.
Anläggningen, som bekostats av norska staten, drivs av The Corp Trust som den ultimata back-upen för andra genbanker i värlen.
Genbank i Aleppo
Helt fylld rymmer valvet 4,5 miljoner olika sorter frön med ett snitt på 500 frön per sort, totalt 2,5 miljarder frön.
Nu görs det första uttaget, skriver Reuters.
I syriska Aleppo har genbanken visserligen klarat sig hyggligt genom kriget men man mäktar inte längre med att föröka sin fröer och skicka dem vidare.
Därför plockas nu 116 000 olika frösamlingar ut från Domedagsbanken för att skickas till Beirut dit högkvarteret för International Center for Agricultural Research in Dry Areas, ICARDA, flyttat från Aleppo på grund av kriget.
-Många av fröerna från Aleppo-samlingen har torktåliga egenskaper som kan hjälpa grödor att klara klimatförändringar i torra områden i exempelvis Australien och Afrika, säger Grethe Evjen, sakkunnig på norska jordbruksdepartementet till Reuters.

Den dagen vi gick med i EU har många bönder i detta land lagt ner sina jordbruk. Lönsamheten har blivit lika med noll. Det sas att vi hade en överproduktion av grödor. Under en tid börja man sätta energiskog i stället för det va lönsammare.
Vilket nu mer verkar ha avtagit det också.
Nu börjar vi se effekten av EU:s konstiga jordbrukspolitik.
För inte så länge sedan var Sverige självförsörjande av vårt eget jordbruk. Att sossarna hota hela svenska folket vid röstningen om vi inte gick med i EU skulle vi bli ett fattigt land. Ja vi är snart ett fattigt land både vad de gäller bönder och det svenska folket.

Ovido - Quiz & Flashcards