Alla inlägg den 8 september 2015

Av Björn Söderberg - 8 september 2015 23:51


Granskning av Researchgruppen ger anledning till oro
Fler och fler exempel framkommer på hur mediaetablisemanget accepterar samarbete med våldsbejakande vänsterextrema grupper.
Granskning av Researchgruppen ger anledning till oro
Publicerades 2015-09-03 © Magnus Bergström
Bilden: Martin Fredriksson, en av Researchgruppens grundare
Ola Sandstigs granskande reportage om Researchgruppen, som refuserades av tidningen Fokus och nu publicerats i Dagens Samhälle, kommer med oroväckande avslöjanden.
Researchgruppen bildades år 2009 och har sedan dess kommit över tusentals konton på olika internetforum och fått tillgång till användarnas identiteter och andra känsliga uppgifter, i samarbete med de stora kvällstidningarna.
Inför ett reportage i Aftonbladet i våras, hackade ligan över 100 000 anonyma konton på internetforumet Flashback och år 2013 avslöjade Researchgruppen i samarbete med tidningen Expressen ?näthatare? på sajten Avpixlat.
Ett samarbete som belönades med Guldspaden året därpå ?För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet?
Samma år nominerades de också till stora journalistpriset.
Researchgruppen, vars grundare har sin bakgrund i den autonoma extremvänstern, sticker inte under stol med att de bara jagar dem som tillhör den politiska högerkanten och på Twitter "skryter" de om sin ?övervakning av oliktänkande?.
Samtidigt har både Aftonbladet och Expressen, inte bara använt gruppen som källa, utan även ingått längre avlönade projekt med gruppen, som i och med att de hänvisar till att de har journalistiska ändamål, inte omfattas av personuppgiftslagen(PUL).
Gruppen har samlat på sig ett imponerande åsiktsregister, men granskningen avslöjar att en hel del känslig information om internetanvändare, under resans gång sipprat ut och försvunnit. Vem som sitter på det materialet är omöjligt att veta.
Martin Fredriksson och Mathias Wåg, grundade tillsmmans med Ayman Osman, Seppuku media, som är den ekonomiska föreningen bakom Researchgruppen. Alla tre har även på senare år haft nära samröre med flera våldsbejakande organisationer så som Antifascistisk aktion(AFA),Revolutionära fronten och olika huligannätverk.
Mathias Wåg, som en gång gav ut den anarkistiska tidningen Brand, var under 90-talet en av de drivande krafterna inom den radikala grupperingen Socialekologisk aktion.
1993 var Wåg med och grundade Afa, som bara under 1994, enligt vad Aftonbladet då rapporterade, låg bakom inte mindre än 117 attentat mot olika kontor, banker och polisstationer. Det handlade bland annat om krossade rutor, klotter, smörsyra och brandbomber.
1994 dömdes researchgruppens medgrundare för olaga intrång efter att ha trängt sig in i DN?s lokaler i protest mot tidningens rapportering av militanta vänsteraktioner.
Idag tar Mathias Wåg inte avstånd från tiden i Afa, med mer än att han medger att våldet fick sina konsekvenser på det privata planet.
?Med Afa har vi redan en bra kontakt. Vi ringer varandra om det är ngt. Och Afa är bra på att skaffa egen info, där behöver vi sällan ge hjälp.?, skrev Wåg på forumet Socialism.nu, för bara två år sedan.
Han kritiserade också 2013 nationella insatsstyrkans razzia mot personer med anknytning till Revolutionära Fronten och länkade till en artikel på den våldsbejakande föreningen Allt åt alla?s hemsida som uttryckte sitt stöd för ?antifascisterna?. Razzian resulterade i inte mindre än 13 fällande domar för olika brott. Bland annat en mycket grov misshandel av två östeuropeiska gästarbetare, som filmats och publicerats på webben som musikvideo.
Martin Fredriksson, medskapare till The Pirate bay och Idag styrelsemedlem i Piscatus AB tillsammans med Robert Aschberg, drev redan som 17 åring websidan ?Hata staten?, där han uppdaterade vänsterns militanta aktioner, tillhandahöll beskrivningar på hur man tillverkade brandbomber, utförde olika typer av sabotage med mera.
År 2000 häktades Fredriksson misstänkt för mordbrand i samband med att en Mc Donald?s resturang brann ned utanför Linköping. Åtalet lades ned i brist på bevis, men hemma hos honom hittade polisen ett register över kommunalpolitiker i Linköping och så här sade researchgruppens dataexpert i en intervju med Tv 4 tidigare samma år, i samband med att ett socialdemokratiskt kommunalråd fått fly med sin familj efter att en brandbomb kastats in i hans hem:
?Vi ger oss inte på politiker personligt. Förutom (skratt) en incident kanske. Jag tycker väldigt synd om hans hustru som har en sån man som är socialdemokrat och går i spetsen för privatiseringar. Han som inte ens kan hålla sitt löfte i fem minuter så jag skiter fullständigt i ett litet grillparty hos honom.?
Vidare har han dömts vid två tillfällen för brott mot knivlagen samt år 2006 för batong-misshandel av en nazistanhängare.
Fredriksson agerade även reseledare på den våldsbejakande föreningen Allt Åt Alla?s ?överklassafari? år 2012, som gick under etiketten ?odla ditt klasshat?.
I reportaget framkommer också att Ayman Osman uttryckt sig grovt sexistiskt på Twitter. Osmans reaktion på avslöjandena var att starta det Twitterdrev, byggt på att falska rykten, som resulterade i att tidningen Fokus, där granskningen först var tänkt att publiceras, refuserade artikeln.
Förklaringen till att mediaetablisemanget accepterar samarbete med vänsterextrema grupper beror troligtvis på att kommunism och andra vänsterideologier är den dominerande uppfattningen bland journalister, vilket flera undersökningar visat.

Av Björn Söderberg - 8 september 2015 23:39

EU bör införa säkra länder- och återvändarprogram, det är hög tid att avskaffa kommunvetot i flyktingpolitiken och Viktor Orbáns Ungern måste ta ansvar om man vill ta del av EU-bidrag. Det var några av statsminister Stefan Löfvens budskap på presskonferensen inför morgondagens möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Listan på åtgärder är lång, bland annat märks ett kommunalt etableringsprogram som kommer lanseras.
Det finns både bra och dåliga punkter i det som Stefan Löfven presenterat. Det som genomsyrar presskonferensen är paniken och att regeringen inte tänkt klart. Vi skall ställa denna stämning mot Carin Jämtins besked vid socialdemokraternas kongress för bara tre månader sedan. Då lades munkavle på alla delegater och Jämtin sade att migrationen är en ickefråga då regeringen höll på rulla ut en färdig politik. Vad den politiken innehöll får vi nog aldrig veta. Sveriges agerande kantas av panik och ingreppen i det kommunala självbestämmandet kan komma att straffa sittande regering hårt om inte Löfven har något att erbjuda som kommunerna värderar högre. En rimlig balans skulle kunna vara att involvera kommunerna mer i vilken form av migrationspolitik vi skall föra och inte bara sitta och ta emot. Vidare bör den rimligen bygga på att kommunerna får full kompensation för sina åtaganden. Det kan inte uteslutas att vi annars kommer se allt fler kommuner bryta mot olika lagar vad de är skyldiga att erbjuda medborgarna. I de fallen så är det inte fel på värdegrunden, det är redan idag slut på pengar. Annars kommer vi se hur Skollagen och Socialtjänstlagen kommer kollapsa.
Det som dominerar regeringens handlingsplan är ord som ?hög tid?, ?måste? och ?vi kan?. Ingenting om hur alla dessa punkter skall genomföras. Carl Bildt kommenterade europeiska tvingande fördelningstal med att det kommer kräva fördragsförändringar, en process på mellan fem och tio år. Flyktingsituationen i länderna som utgör barriär mot öster och söder är av karaktären att vi får vara glada om den håller i mellan fem och tio veckor. I Ungern mellan fem och tio dygn.
I Malmö rapporterar gränspolis och Migrationsverk om en takt på mellan 100 och 200 nyanlända flyktingar per dygn. I augusti sökte 4 791 syrier asyl i Sverige. Vilket är tusen fler än samma period under förra året och mer än dubbelt så många som juli 2015. Migrationsverket tar nu höjd för en takt om 4 000 asylsökande i veckan och har möjlighet att öka kapaciteten då de inte börjat förtäta boendena ännu. Idag är normen fem kvadratmeter per boende, det finns möjligheter enligt Migrationsverket att gå ner till tre kvadratmeter per boende. Detta är en sanning med stor modifikation då flyktingförläggningar i privat regi redan ligger på den undre siffran. Det är inte ovanligt att sex vuxna män delar på ett rum på tolv kvadratmeter och en toalett skall delas på arton personer. Det är, Migrationsverkets lugnande ord till trots, rimligt att anta att vi inom ett par månader slår i kapacitetstaket och tvingas till Ungerska lösningar.
Flyktingläger. Tältläger.
Det är sannolikt en syn ingen vill riktigt ta in men läger har en rad med fördelar om vi ser till övriga processer. Som identifiering. Jag är inte helt övertygad om att alla asylsökande är de de påstår att de är. Erfarenheterna från Balkan torde tjäna som grund där vi hamnade i en situation att vi tog in både bödel och offer utan egentlig eftertanke. Konflikter togs med in i det svenska samhället med allt vad det innebar. Det har även den stora fördelen att repatriering av de som får avslag kan ske kontrollerat och utan avvikelse. Flyktingläger i en industriell skala helt enkelt för att värdesäkra att de med reella skyddsbehov får vårt skydd. Med detta anslag skulle vi kunna tredubbla antalet kvotflyktingar utan större problem. Kvotflyktingar som är färdigutredda och klara men befinner sig i ett annat flyktingläger någonstans i världen.
Det andra som bör införas är ett absolut försörjningskrav för anhöriginvandring. Ett försörjningskrav som bygger på att den enskilde försörjer sig själv till att börja med, inte går på olika former av bidrag.
Det tredje är obligatorisk medicinsk ålderskontroll för att kunna säkerställa att den asylsökande får åldersadekvat vård. Såväl kroppen som psyket fungerar olika hos en 14-åring i förhållande till en 20-åring. De kognitiva förmågorna är olika utvecklade och behöver olika typer av vård för att behandla trauman.
Det fjärde är direktavvisning för de som kommer från säkra länder. En enkel biljett helt enkelt. Går vi in i statistiken för asylsökande hittar vi ursprungsländer som Japan, Nederländerna och Norge bara för att ta några exempel.
Stefan Löfven spelar idag med höga insatser i ett spel jag inte tror han förstår fullt ut. Han saknar en långsiktigt hållbar idé som han kan börja jobba med redan på kort sikt. För om vi nu ponerar att takten håller i sig, med 3 200 asylsökande per vecka, så kommer det innebära att alla tidigare rekord slås och bara att skaka fram sängplatser för 150 000 personer per år kan visa sig oöverstigligt om vi inte snabbt går in i en mer industriell lösning. Som flyktingläger och kontrollerade processer. Där ingen tillåts lämna området förrän utredningen är klar och beslut fattats. Ett löpande band helt enkelt.
Jag skriver inte ner detta förslag för att jag tycker att det är roligt. Eller att jag har problem med värdegrunden, allas lika värde. Jag skriver ner det för att jag bedömer att vi måste. Om vi inte gör någonting eller får saker och ting börja hända snabbare, vilket dessvärre mycket tyder på, så kommer vi hamna i ett läge där vi på riktigt måste göra ingrepp i vår värdegrund.
Och vad vann vi egentligen då? Förutom att ett gäng hann skrika sig hesa när de mulnade SD-kortet på allt och alla som ville börja försöka strukturera problembilden samt att vi gjorde oss ovänner med Finland, den forna östra delen av riket?

Av Björn Söderberg - 8 september 2015 23:30

Vetenskapsmannen och professorn Hans Rosling håller en hög profil i intervjuerna men faktakunskapen brister uppenbarligen kraftigt!

I Aktuellts 21-sändning (7 september) påstår Hans Rosling att invandringen (asylmottagning) inte kostat statsbudgeten en enda krona, utan att allt finansieras genom att man tar 8 miljarder kronor från biståndsbudgeten. Det är ett hårresande och okunnigt påstående från Hans Rosling. Givetvis nappar Aktuellt studion på detta påstående och upprepar det.

Jag hoppas att den som såg inslaget eller ser inslaget i efterhand och gör det med öppna ögon och öron inser att det är hjälp i närområdena som gör mest nytta och som dessutom är mest effektivt. Något som också kan minska flyktingströmmarna!

Skall man undervisa programledare som Hans Rosling säger sig göra skall man veta vad man pratar om!

Den som tror på att asylmottagningen kostar 8 miljarder kronor är minst sagt naiv! I statens budget för 2015 för Migration och Integration är kostnaden ca 35 miljarder kronor. Om två veckor lägger den rödgröna regeringen fram sin budget för 2016 och jag skulle inte bli det minsta förvånad om dessa båda utgiftsområden budgeteras till över 40 miljarder kronor.

Jag fick igår ut uppgifter från Migrationsverket om kostnader och kostnadsutvecklingen på mer detaljnivå för de senaste 5 åren. När jag bearbetat dessa siffror kommer jag återkomma i ett antal blogginlägg och redovisa hur verkligheten ser ut. Något som Hans Rosling borde gjort innan han uttalade sig i Aktuellt.

Tino Sanandaji är också upprörd över de faktafel som Hans Rosling framförde. Tino redovisar i sitt blogginlägg de 35 miljarder kronor i statsbudgeten som jag tar upp.

Frågan är om svensk media (DN, Expressen, Aftonbladet och SVD) men framförallt SVT idag kommer rätta Hans Rosling med stora rubriker om detta kraftiga faktafel?

Vi vet ju hur snabba media är med att rätta den minsta felsägning från en Sverigedemokrat.

By thoralf Alfssons inlägg

Ovido - Quiz & Flashcards