Direktlänk till inlägg 8 september 2015

Researchgruppen

Av Björn Söderberg - 8 september 2015 23:51


Granskning av Researchgruppen ger anledning till oro
Fler och fler exempel framkommer på hur mediaetablisemanget accepterar samarbete med våldsbejakande vänsterextrema grupper.
Granskning av Researchgruppen ger anledning till oro
Publicerades 2015-09-03 © Magnus Bergström
Bilden: Martin Fredriksson, en av Researchgruppens grundare
Ola Sandstigs granskande reportage om Researchgruppen, som refuserades av tidningen Fokus och nu publicerats i Dagens Samhälle, kommer med oroväckande avslöjanden.
Researchgruppen bildades år 2009 och har sedan dess kommit över tusentals konton på olika internetforum och fått tillgång till användarnas identiteter och andra känsliga uppgifter, i samarbete med de stora kvällstidningarna.
Inför ett reportage i Aftonbladet i våras, hackade ligan över 100 000 anonyma konton på internetforumet Flashback och år 2013 avslöjade Researchgruppen i samarbete med tidningen Expressen ?näthatare? på sajten Avpixlat.
Ett samarbete som belönades med Guldspaden året därpå ?För en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet?
Samma år nominerades de också till stora journalistpriset.
Researchgruppen, vars grundare har sin bakgrund i den autonoma extremvänstern, sticker inte under stol med att de bara jagar dem som tillhör den politiska högerkanten och på Twitter "skryter" de om sin ?övervakning av oliktänkande?.
Samtidigt har både Aftonbladet och Expressen, inte bara använt gruppen som källa, utan även ingått längre avlönade projekt med gruppen, som i och med att de hänvisar till att de har journalistiska ändamål, inte omfattas av personuppgiftslagen(PUL).
Gruppen har samlat på sig ett imponerande åsiktsregister, men granskningen avslöjar att en hel del känslig information om internetanvändare, under resans gång sipprat ut och försvunnit. Vem som sitter på det materialet är omöjligt att veta.
Martin Fredriksson och Mathias Wåg, grundade tillsmmans med Ayman Osman, Seppuku media, som är den ekonomiska föreningen bakom Researchgruppen. Alla tre har även på senare år haft nära samröre med flera våldsbejakande organisationer så som Antifascistisk aktion(AFA),Revolutionära fronten och olika huligannätverk.
Mathias Wåg, som en gång gav ut den anarkistiska tidningen Brand, var under 90-talet en av de drivande krafterna inom den radikala grupperingen Socialekologisk aktion.
1993 var Wåg med och grundade Afa, som bara under 1994, enligt vad Aftonbladet då rapporterade, låg bakom inte mindre än 117 attentat mot olika kontor, banker och polisstationer. Det handlade bland annat om krossade rutor, klotter, smörsyra och brandbomber.
1994 dömdes researchgruppens medgrundare för olaga intrång efter att ha trängt sig in i DN?s lokaler i protest mot tidningens rapportering av militanta vänsteraktioner.
Idag tar Mathias Wåg inte avstånd från tiden i Afa, med mer än att han medger att våldet fick sina konsekvenser på det privata planet.
?Med Afa har vi redan en bra kontakt. Vi ringer varandra om det är ngt. Och Afa är bra på att skaffa egen info, där behöver vi sällan ge hjälp.?, skrev Wåg på forumet Socialism.nu, för bara två år sedan.
Han kritiserade också 2013 nationella insatsstyrkans razzia mot personer med anknytning till Revolutionära Fronten och länkade till en artikel på den våldsbejakande föreningen Allt åt alla?s hemsida som uttryckte sitt stöd för ?antifascisterna?. Razzian resulterade i inte mindre än 13 fällande domar för olika brott. Bland annat en mycket grov misshandel av två östeuropeiska gästarbetare, som filmats och publicerats på webben som musikvideo.
Martin Fredriksson, medskapare till The Pirate bay och Idag styrelsemedlem i Piscatus AB tillsammans med Robert Aschberg, drev redan som 17 åring websidan ?Hata staten?, där han uppdaterade vänsterns militanta aktioner, tillhandahöll beskrivningar på hur man tillverkade brandbomber, utförde olika typer av sabotage med mera.
År 2000 häktades Fredriksson misstänkt för mordbrand i samband med att en Mc Donald?s resturang brann ned utanför Linköping. Åtalet lades ned i brist på bevis, men hemma hos honom hittade polisen ett register över kommunalpolitiker i Linköping och så här sade researchgruppens dataexpert i en intervju med Tv 4 tidigare samma år, i samband med att ett socialdemokratiskt kommunalråd fått fly med sin familj efter att en brandbomb kastats in i hans hem:
?Vi ger oss inte på politiker personligt. Förutom (skratt) en incident kanske. Jag tycker väldigt synd om hans hustru som har en sån man som är socialdemokrat och går i spetsen för privatiseringar. Han som inte ens kan hålla sitt löfte i fem minuter så jag skiter fullständigt i ett litet grillparty hos honom.?
Vidare har han dömts vid två tillfällen för brott mot knivlagen samt år 2006 för batong-misshandel av en nazistanhängare.
Fredriksson agerade även reseledare på den våldsbejakande föreningen Allt Åt Alla?s ?överklassafari? år 2012, som gick under etiketten ?odla ditt klasshat?.
I reportaget framkommer också att Ayman Osman uttryckt sig grovt sexistiskt på Twitter. Osmans reaktion på avslöjandena var att starta det Twitterdrev, byggt på att falska rykten, som resulterade i att tidningen Fokus, där granskningen först var tänkt att publiceras, refuserade artikeln.
Förklaringen till att mediaetablisemanget accepterar samarbete med vänsterextrema grupper beror troligtvis på att kommunism och andra vänsterideologier är den dominerande uppfattningen bland journalister, vilket flera undersökningar visat.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Björn Söderberg - 21 september 2020 20:47


Tänk att lilla Sverige blivit ett land med våld politisk korrekthet , vänstervridet . Politiker som säger Sverige är lika tryggt i dag som för 30 år sedan. Vem över huvud taget tror på det. Är så pass gammal att jag vet hur Sverige såg ut för 40 år s...

Av Björn Söderberg - 21 september 2020 20:33

Under många år har jag känt denne man och jag lär mig aldrig hur han funkar och varför han ena stunden kan vara riktigt reko för att i nästa bli ett riktigt arsel. För mig håller han nu på och bli en riktig psykopat. Börjar tröttna på hans kommenta...

Av Björn Söderberg - 19 december 2019 18:40

Vad är ett destrutivt förhållande. Är för tillfället helt slutkörd i huvudet och det sätter sig även på kroppen. När brister det när får man nog. Oavsett hur mycket man än förstår att detta inte är bra ändå fortsätter man ...

Av Björn Söderberg - 19 november 2019 16:28

I helgen va jag till min dotter och fira mitt barnbarn. Många år sedan man va på barnkalas. Nästan en hel eftermiddag med massor av folk och presenter till tjejen. När kvällen närma sig fick jag mitt barnbarn trött utmattad efter dagens kalas. Gamla ...

Av Björn Söderberg - 14 november 2019 04:47

Vaknar alldeles för tidigt tydligen är jag pigg. Skickar mess till älsklingen i Thailand hon ringer upp och vi pratar lite kort hon är i staden och har köpt något fattar inte riktigt vad. hon ska visa mig senare. Ligger och trycker under täcket har...

Ovido - Quiz & Flashcards